Στέλλα Μπεάκου

Χειρουργός οδοντίατρος, Αισθητική οδοντιατρική

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Ο κλάδος της οδοντιατρικής που ασχολείται με την διάγνωση και θεραπεία της φλεγμονής των ιστών γύρω από το δόντι.

Η αιτία είναι η ύπαρξη πέτρας λόγω πλημμελούς καθαρισμού δοντιών και όχι συχνών ελέγχων από τον οδοντίατρο (πρέπει κάθε 6 μήνες να γίνεται καθαρισμός των δοντιών). Αρχικά εκδηλώνεται φλεγμονή των ούλων, τα οποία και φουσκώνουν και ματώνουν (ουλίτιδα).

Με την πάροδο της ηλικίας η φλεγμονή προχωρά και στο οστό που στηρίζει τα δόντια με αποτέλεσμα την απορρόφηση του, που εκδηλώνεται με την αυξημένη κινητικότητα των δοντιών και τέλος την απώλεια τους (προχωρημένη περιοδοντίτιδα). Εμφανίζεται πολλές φορές μετανάστευση δοντιών και απογύμνωση της ρίζας του δοντιού, λόγω υποχώρησης των ούλων. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει κακοσμία λόγω της φλεγμονής.

Ο οδοντίατρος με έγκαιρη διάγνωση μπορεί να εμποδίσει τη εξέλιξη της βλάβης και να αποκαταστήσει την υγεία των ιστών. Υπάρχουν παράγοντες προδιαθετικοί για την εμφάνιση της περιοδοντίτιδας όπως το κάπνισμα, η κληρονομικότητα, ο διαβήτης, το άγχος, ασθενείς με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή με συστηματικά νοσήματα, με ορμονικές διαταραχές, με τραυματική σύγκλιση και πρωτίστως η κακή στοματική υγιεινή. Επίσης η λήψη κάποιων φαρμάκων.

 

 

 

Design by