Στέλλα Μπεάκου

Χειρουργός οδοντίατρος, Αισθητική οδοντιατρική

  ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ

Ο κλάδος της οδοντιατρικής που αφορά στην αποκατάσταση έλλειψης δοντιού ή δοντιών με εμφυτεύματα, γέφυρες, ολικές ή μερικές οδοντοστοιχίες σε μεμονωμένα δόντια λόγω εκτεταμένων καταγμάτων ή δυσχρωμιών με στεφάνες.

ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

Είναι μία τεχνητή ρίζα δοντιού με την μορφή βίδας που τοποθετείται μέσα στο φατνίο σε σημείο που λείπει κάποιο ή κάποια δόντια. Τα εμφυτεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για στηρίγματα για την τοποθέτηση μιας γέφυρας. Έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά το υλικό κατασκευής τους (τιτάνιο) και στην τεχνική τοποθέτησης τους. Έτσι επιτυγχάνουμε άριστα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Προϋποθέσεις για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων είναι:

  • Ιστορικό ασθενούς ελεύθερο (αντενδείκνυται σε ασθενείς που κάνουν αντιπηκτική θεραπεία, με μην ελεγχόμενο διαβήτη, με αυτοάνοσα νοσήματα, σκληροδερμία, ερυθηματώδη λύκο κ.α. )
  • Ικανοποιητικό πάχος, ύψος, πυκνότητα οστού
  • Υγιής περιοδοντική κατάσταση εφ’ όσον υπάρχουν κάποια δόντια
  • Τήρηση καλής στοματικής υγιεινής από τον ασθενή.

Εφόσον τηρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, τα εμφυτεύματα έχουν απόλυτη επιτυχία. Οι σύγχρονες και αξιόπιστες εταιρείες κατασκευής εμφυτευμάτων δίνουν πιστοποιητικό εγγύησης εφ’ όρου ζωής.

ΣΤΕΦΑΝΕΣ - ΓΕΦΥΡΕΣ

Η αποκατάσταση μερικής απώλειας δοντιών χρησιμοποιώντας σαν στηρίγματα ήδη υπάρχοντα δόντια. Τα υλικά κατασκευής των γεφυρών και στεφανών ποικίλουν, με πιο δημοφιλή την πορσελάνη και το ζιρκόνιο.

Το ζιρκόνιο είναι ένα καινούργιο υλικό στην αισθητική προσθετική αποκατάσταση. Υλικό που μοιάζει με το τιτάνιο και παράγεται με την βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας κομπιούτερ CAD/CAM.

Πλεονεκτήματά του το άψογο αισθητικό αποτέλεσμα (δεν έχει μεταλλικό σκελετό), είναι πολύ ανθεκτικό στην διάβρωση , βιοσυμβατό και πολύ ισχυρό υλικό με ελάχιστο κίνδυνο καταγμάτων. Το μόνο του μειονέκτημα είναι υψηλό το υψηλό κόστος.

ΓέφυραΗ πορσελάνη είναι το πιο δημοφιλές υλικό αποκατάστασης.. Οι μεταλλοκεραμικές κατασκευές αποτελούνται από τον μεταλλικό σκελετό, ο οποίος μπορεί να είναι βασικών μετάλλων (παλλάδιο, χρυσό, τιτάνιο κ.α.) και την επένδυση του από την πορσελάνη.

Έχουν μεγάλη αντοχή, εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν και οι ολοκεραμικές κατασκευές όπου μια λεπτή επιφάνεια πορσελάνης προσαρμόζεται πάνω στο δόντι για να αποδώσει το καλύτερο στο σχήμα και στο χρώμα του δοντιού. Χρειάζεται το δόντι λιγότερο τρόχισμα σε σχέση με τις μεταλλοκεραμικές κατασκευές. Είναι όμως πιο ευαίσθητες σε θραύση σε σχέση με τις άλλες κατασκευές. Πρέπει ο ασθενής να αποφεύγει τις πολύ σκληρές τροφές. Γι’ αυτό οι ολοκεραμικές ενδείκνυνται κυρίως στα πρόσθια δόντια.

ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΕΣ (ΜΕΡΙΚΕΣ –ΟΛΙΚΕΣ)

  • Αν λείπουν όλα τα δόντια τοποθετούνται ολικές οδοντοστοιχίες (μασέλα)
  • Σε μερική απώλεια δοντιών τοποθετούνται οδοντοστοιχίες μερικές από θερμοπλαστικό υλικό χωρίς μέταλλο, ή με μεταλλικό σκελετό και άγκιστρα ή συνδέσμους ακριβείας.
  • Επένθετες οδοντοστοιχίες: μερικές και ολικές οδοντοστοιχίες που στηρίζονται σε εμφυτεύματα ή σε θεραπευμένες ρίζες δοντιών.

Είναι θεραπείες που με γρήγορη και εύκολη διαδικασία αποκαθιστούν αισθητικά και λειτουργικά τον νωδό ασθενή. Έχουν χαμηλό κόστος σε σχέση με την αποκατάσταση με εμφυτεύματα. Σαν μειονεκτήματα αναφέρουμε α) την δυσκολία προσαρμογής όσον αφορά την ομιλία ή την μάσηση τις πρώτες μέρες β) χρειάζονται τακτικό έλεγχο από τον οδοντίατρο λόγω απορρόφησης των ούλων οπότε πρέπει ν’ αναγομωθούν για να εφαρμόζουν κάθε φορά τέλεια στον βλεννογόνο και να έχουν την καλύτερη δυνατή συγκράτηση.

 

 

Design by